#4 Jízda snů - Aleš Eger

 

Vyzpovídali jsme dalšího hrdinu, který nejen, že nemá nohu, ale přes svůj hendikep se věnuje motorce na 100%. Jsme rádi, že tento člověk patří do naší No!Madame Crew.

a1d9ee64-29f5-45e0-aea2-a287a053a2ee

 

Na tuhle otázku se tě ptá určitě každý a ty jsi na ni odpověděl minimálně 100x. Co se ti přihodilo, že jsi přišel o nohu?

 V roce 2014 jsem měl nehodu na motorce. Přejel mě traktor a měl jsem traumatickou amputaci pravé nohy, levou nohu jsem měl potrhanou.

 

Je vidět, že si se svému handicapu postavil opravdu čelem. Jak moc bylo těžké se srovnat s tím, že nemáš nohu, ale hlavně, jak bylo těžké si opět sednout na motorku?

Ani nevím jak bylo těžké srovnat se s tím, že nemám nohu, protože jsem tomu nevěnoval velkou pozornost. Spíše jsem se soustředil na to, abych se dokázal postavit a získat rovnováhu. 

Sednout si na motorku? To byl motor, co mě vlastně k tomu vedl, protože se říká, že je to jako cesta na zpět do života. Když jsem boural na motorce, tak se motorkou mohu vrátit znovu zpět. Nevím, jestli se mi to úplně povedlo, ale na motorce jezdím moc rád, tak jsem to nebral ani jako nějaký návrat. Že by bylo těžké si znovu sednout na motorku, to ani ne, spíše to bylo technicky komplikované.

IMG_6631

 

Nastartoval jsi projekt Bezpečná stopa, můžeš ho přiblížit těm, co ho neznají? Jaké to je předávat své zkušenosti, když jsi vlastně tak trošku jiný jezdec?

"Bezpečná stopa" to není ani tak projekt. Když si vezmeš kolik motoškol je, dneska může mít úplně každý svou motoškolu. Každý chce učit druhé. Z mého pohledu je to spíše takový trend, který lidi, jezdící v provozu na motorce směřuje k nějakému stylu jízdy a z mého úhlu pohledu je ten styl nebezpečný. Je zaměřen spíše na to dojíždět gumu, brousit kolena a jezdit maximální náklony. 

Myslím si, že je potřeba pracovat na úplně jiných návycích. Mám to tak, že nejdůležitější v provozu je nájezdová rychlost do zatáček, v podstatě technika jízdy, technika brždění, řazení a provoz jako takový. 

Člověk by si měl uvědomit, že je hrozně moc rychlý, hbitý, mrštný na té motorce a je neviditelný. Měl by vůbec pochopit, jak funguje přenos váhy na motorce, jak funguje adheze. 

V podstatě to, že jsme na dvou kolech je samo o sobě nebezpečné a když se k tomu přičtou ostatní účastníci silničního provozu, tak si myslím, že je to obecně komplikované vůbec se pohybovat na dvou kolech v provozu a proto jsme se rozhodli, ani né tak předávat zkušenosti, ale ten můj pohled ukázat druhým.

Mě vždycky někdo volal, že by se semnou rád projel a ptal se, jak je to možný, že jezdím s jednou nohou na motorce v provozu, jestli se nebojím, abych nespadnul a v podstatě nezpůsobil nehodu. Takže si myslím, že nejlepší je si to vyzkoušet.

 

Přišla mi otázka od jednoho z fanoušků. Do jaké míry se dá motorka ovládat při skoku? Nebo vše záleží na odrazu a pak už se "nedá nic dělat"? A jak dlouhé jsou vteřiny ve vzduchu, je to rychlé nebo naopak se čas zdánlivě zpomalí?

Skákání s jednou nohou, ať je to na motorce, na kole nebo gymnastické skákání jako takové? Určitě to jde. S tím mám vlastní zkušenost. Je to mnohem více práce, než když má člověk obě končetiny. Já jsem ve vzduchu rád. Co se týče mého “hopkání”, protože se tomu nedá říci ani skákání v současné době. Není to komplikované technicky, protože dnes na to tréninkové prostředky jsou. Člověk musí hodně naskákat a získat rovnováhu co se týká pohybu nebo ovládání motorky ve vzduchu s jednou nohou, samozřejmě to musí být trochu upravené, abych dokázal tu motorku sevřít a nevypadl jsem tou jednou nohou, kterou jsem na motorce. 

Ve vzduchu vnímám možná ještě víc než na zemi, jsem docela koncentrovaný, když jsem v letu, přijde mi to příjemné.

57299341_1277091522447654_1394248071927300096_o

 

Máš nějaké sny a cíle jaké by jsi rád dosáhl?

Co se týče mého cíle, jsem přesvědčený o tom, když se bude vše dařit a půjde to, chtěl bych skočit lavici a odjet jí na dopadu bez držení. To znamená, že budu stát na jedný noze a v podstatě bych chtěl mírně pustit řidítka. Myslím si, že je to technicky možné, ale je to hodně práce.

Sny jako takové nemám, jsem rád, že je nemám. Mám ale přání, aby bylo co možná nejméně zranění a bylo co možná nejméně smutných zpráv a nešťastných lidí, kvůli tomu, že si někdo ublížil na motorce, nebo že se zabil.

 

Co pro tebe znamená svoboda?

Svoboda, to je krásný slovo, ještě hezčí je, když nezůstaneme jen u slova. Myslím si, že svobodu máme každý v sobě. Stejně tak jako zoufalství, diktát, omezenost a hloupost. Pro mě osobně svoboda znamená dělat něco, co mě baví, naplňuje. Vnímat tu samotnou věc, nevnímat jak u ní vypadám, jestli se někomu líbím nebo mi to přináší nějakou popularitu či peníze. Prostě to dělat pro to samotný dělání. V tom já vidím největší svobodu. Myslím si, že jsem svobodný člověk aspoň v mém konání a určitě zůstanu svobodný.

IMG_6629