#2 Jízda snů - Sáďa (Pioneer Beer)

Další nedílnou součástí naší No!Madame Crew není nikdo jiný než Sáďa. Jeho snem bylo mít práci, která by ho bavila. Povedlo se mu to, dělá práci a ne ledajakou. Vaří pivo v Žateckém pivovaru Pioneer Beer.

IMG_3614

 Víme, že rád vaříš pivo a nyní jsi dokonce sládkem v pivovaru. Jak si se k tomu dostal a o jaké pivo jde? 

Hned na začátku Tě musím opravit, nejsem sládek, musel bych mít vystudovaný obor sládka, nebo mít pět let praxi. V pracovním popisu mám "sládek junior" neboli podsládek a na Moravě se tomu prý říká "pohunk".

Pivo jsem měl vždy rád a před několika lety jsem se začal zajímat, jak je vlastně těžké si to pivo uvařit. Přečetl jsem si několik článků, vyhrabal pár hrnců, nakoupil pár potřebných věcí, surovin a začal se pokoušet vyrábět pivo. Prvních pár pokusů šlo rovnou do záchoda a pak naštěstí, když už jsem si řekl, že je to poslední pokus, se to povedlo. Uvařil jsem pivo, které mi chutnalo a pak už jsem jen vařil, nakupoval nové vybavení apod.

No a nakonec se seběhlo pár důležitých událostí a rozhodnutí (dokonce i Lucka, moje přítelkyně, mě podpořila), které mi dovolily, abych skončil se svou bývalou prací a začal se poohlížet po tom, co by mě bavilo a baví. Měl jsem dvě možnosti práce v pivovaru a ta první nevyšla. Dnes mohu říct naštěstí, protože pak vyšla ta druhá a já dostal možnost pracovat v pivovaru Pioneer Beer se skvělými lidmi.

Se sládkem Michalem vaříme piva různých stylů. Od klasického českého ležáka až po New England IPU. Vaříme hlavně to, co chutná nám, takže se zatím vyhýbáme stylům Gose, Sour a Stout.

IMG_3612

Proč to děláš?

Protože mě to baví! Do "práce" chodím bez stresu a těším se tam. Lidé se mě často ptají, jak mě baví nová práce. Odpovídám, že vlastně nechodím do práce, je to můj koníček, kterým si vydělávám.

IMG_3607

Co je tvůj sen a proč?

Můj sen byl mít práci, která by mě bavila a ten sen si momentálně sním. Nechci vstávat s pocitem, že zase musím do té zk.... práce, do které se mi vlastně ani nechce a chodím tam jen proto, abych vydělal peníze.

IMG_3787

A proč je to důležité? 

Člověk by měl dělat to, co ho baví a když si tím zároveň i vydělává, tak je to super. Přeci jen trávíme v práci cca třetinu dne. Tak proč u toho být naštvaný?

Co pro tebe znamená svoboda?

Jak praví klasik: "Svoboda to není všechno, ale je to slušnej základ".

IMG_3771